A-vitamin

 
24-05-2010
Vitaminer

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der også benævnes Retinol. Vitamin A findes primært i fedtholdige madvarer af animalsk oprindelse. Vitaminets fedtopløselighed indebærer, at det kan ophobes i kroppens fedtvæv og i leveren, hvor det kan opbevares forholdsvis længe til kroppens senere brug.

Betacaroten, der er et forstadie til vitamin A, som kroppen omdanner til vitamin A, findes bl.a. i hyben-bær, som er de orange, højrøde, brune eller sorte frugter fra en af ca. 10 arter af vilde roser, hvoraf langt den almindeligste nu er den indførte Rynket Rose (Rosa rugosa). Frugterne fra alle roser består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø. Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium, men det er først og fremmest hyben fra Rynket Rose eller "hybenrose", der anvendes til syltning og fremstilling af gele, saft, suppe og te.

I de senere år har pulveriserede, tørrede hyben fra Hunde-Rose fundet anvendelse i naturmedicinen, hvor produktet anses for at afhjælpe eller i hvert fald gavne gigtsmerter i leddene.

Vitamin A er nødvendig for:

- udvikling og bevarelse af et godt syn
- normal vækst og knogledannelse
- glat hud og slimhinder
- hormondannelse

 
 
Find information om: guide guiden helse sundhed
(Hovedkategori: Kost og ernæring)