Behandling af sportsskader

 
31-05-2010
Sportsskader

RICE er en anerkendt motode til behandling af sportsskader, f.eks. hvis du forstuver ankelen, eller sprænger en fiber i baglåret.

RICE er et sammensæt ord.

R står for rest (Hvile)
I står for ice (Is)
C står for compression (Pres)
E står for elevation (Løft)

Det er gundlæggende det man skal gøre ved sportsskader.

R

Giv kroppen ro. Den del af kroppen, som er kommet til skade, skal have fred og ro. Kroppen skal have fred til at heale sig selv. I første omgang forværrer bevægelse nemlig hævelsen og smerten.

I

Køl skaden ned. Kulde får blodkarrene til at trække sig sammen og begrænser den indre blødning.
Derfor bør du hurtigst muligt lægge noget koldt på det skadede sted. Afkøl gerne stedet jævnligt det første døgn. Cirka 20 minutter hver time, til smerte og hævelse har fortaget sig.

C

Læg pres på. Ved at lægge et elastisk bind om det skadede sted, begrænser du hævelsen. Presset begrænser blødningen i vævet.


E for elevation

Løft skaden op. Hvis du holder det skadede område opad, så forhindrer du noget af blodet i at strømme til skadestedet. Så hæver det mindre.

Hvis det er muligt, bør du hæve den skadede kropsdel højere end dit hjerte.


Kort fortalt så drejer det sig i første omgang om at forhindre den skadede kropsdel i at hæve voldsomt op. Blod- og væskeansamling giver smerter og forhindrer kroppen i at komme i gang med at heale sig selv.

For lige så vigtig som ro er i starten, lige så vigtigt er det at begynde at bruge sig selv normalt igen. Her kommer et bogstav mere, nemlig M for mobiliser.

 
 
Find information om: sundhed guiden guide helse
(Hovedkategori: Motion)