Gode råd om hårfarvning

 
23-03-2011
Personlig pleje

Hårfarver indeholder kemikalier farvestoffer, som kan give allergi. Allergien kan være særdeles voldsom og kan kræve hospitalsbehandling, så man bør gå forsigtig frem. Miljøstyrelsen har lavet disse gode råd:

Farv ikke dit hår, hvis:

Du har udslæt i ansigt eller hovedbund

Du tidligere har fået en henna tatovering

Du tidligere har fået kløe, hævelser eller udslæt efter hårfarvning

Du er gravid eller ammer

Du er under 16 år

Hvis du beslutter dig for at farve dit hår:

Læs advarselsteksten og følg brugsanvisningen

Vælg striber i håret frem for helfarvning, da hovedbunden bliver mindre udsat

Undgå så vidt muligt, at farvestoffet kommer i kontakt med ører og ansigt

Skyl straks farven ud, hvis du oplever en reaktion under farvningen

Gem emballagen et par dage, hvis du skulle få en reaktion

Lav først en allergitest

Søg læge, hvis du får kløe, svie, udslæt eller lignende. Kontakt producenten og/eller Miljøstyrelsen, hvis du får allergi eller andre reaktioner

Har du først fået allergi over for et farvestof, har du det for resten af livet. Det betyder, at du heller ikke kan tåle andre produkter med dette farvestof.

Har du fået allergi og fortsætter med at bruge hårfarve på trods af allergien, så er der stor risiko for, at den allergiske reaktion bliver mere og mere alvorlig.

En allergisk reaktion kan komme til udtryk på flere forskellige måder. Rødme af huden, hævelse og kløe, er nogle af de almindelige symptomer
En allergisk reaktion kommer typisk lidt forsinket i forhold til, hvornår du er blevet udsat for det allergifremkaldende stof. Du kan derfor godt farve hår den ene dag og så først få en reaktion den næste dag.

Allergitest
Hvis du bruge en hårfarve for første gang, så er det en god ide at lave en allergitest. Det gør man typisk ved at påføre stoffet på huden i albuebøjningen eller bag øret og lade den sidde i 48 timer. Herefter vil man opdage, om der er en reaktion på huden i form af rødme, kløe eller lignende.
Selvom du laver testen, kan du godt få allergi, når du farver håret. Testen er altså ikke en garanti for, at du undgår en allergisk reaktion, hvis du farver håret senere.

 
 
Find information om: guide sundhed helse guiden
(Hovedkategori: Personlig pleje)