Gode råd om tandlægeangst

 
27-08-2011
Tandpleje

De fleste mennesker er bange for smerte, derfor ønsker nogle at komme i fuld narkose, når de skal have foretaget tandbehandling, men er det sjældent nødvendigt. Fuld narkose er ikke bare noget man skal tage let, og samtidig er det dyrt. Det kan let koste 3000 kr. at blive lagt i fuld narkose. De fleste overvinder deres angst, når tandlægen tager sig tid til at tale med patienten om behandlingen. Det er vigtigt, at du fortæller din tandlæge, at du er bange for, hvad der skal ske. Ofte vil du også kunne få beroligende piller, der får dig til at slumre og som derfor har samme virkning som narkose. Det er meget billigere og samtidig mindre voldsomt for kroppen.

Angst kan forhindrer patienten i at søge behandling når behovet opstår. Derved bliver smerterne i tænderne blot værre og værre og behovet for behandling større. Det bliver nemt en ond cirkel.

Her er nogle gode råd mod tandlægeangst:

Tillid til tandlægen
Det bedste middel mod tandlægeskræk er tillid til tandlægen. Hvis du ikke har tillid til din tandlæge, så skift til en anden. Men giv det lige en chance, der kan jo være du skal arbejde med dig selv også, ellers kommer du bare til at gå fra tandlæge til tandlæge.

Afslapningsøvelser og musik
Allerede inden selve behandlingen kan det være en god ide at lytte til afslappende musik. Man skal f.eks. selv medbringe sin Mp3-afspiller eller lignende, så man kan lytte til sin yndlingsmusik mens man ligger i tandlægestolen.

Arbejde med frygten
Hvis du er hårdt ramt af angsten, så kan det måske være en god ide at arbejde med den angst hos en psykoterapeut eller psykolog. Det kan hjælpe at finde ud af hvor angsten kommer fra. Hvad er grunden til at din angst er større end det normalt.

Beroligende piller er bedre end narkose
Beroligende piller (sedativer) kan hjælpe langt de fleste patienter. Det fås som en pille eller injektion, der virker stærkt beroligende. Bagefter kan patienten ikke huske noget fra behandlingen. Sedering er mere skånsom end narkose og er meget billigere.

 
 
Find information om: guiden helse guide sundhed
(Hovedkategori: Tandpleje)