Hjælp dit overvægtige barn

 
10-03-2011
Slankeråd

Overvægt hos børn er et stadigt stigende problem med store konsekvenser for barnets trivsel og sundhed.

Hvis man ønsker at få sit overvægtige barn i behandling, kan man få en henvisning fra sin praktiserende læge, skolelægen eller kommunelægen. Barnet behøver ikke være svært overvægtig for at komme i behandling. Forældre har et stort ansvar for barnets vægtproblemer. Sandsynligvis er det sted i hjemmet der har gjort at barnet har tillagt sig nogle dårlige spisevaner. Forældre skal som minimum sørger for at den mad barnet får i hjemmet i den rigtige sunde kost. Det er også forældrenes ansvar at sørge for, at barnet ikke dagligt får sodavand og slik.

De første par leveår sætter man ikke et buttet barn på slankekur, men hvis man kan se, at ens barn allerede som helt lille er meget buttet, er der grund til at være ekstra opmærksom på, at barnet får en sund livsstil. Støt og hjælp barnet med en sund livsstil, og sørg for at det er hele familien, der lever sundt.

Det kan være svært at erkende, at ens barn er overvægtigt, og mange forældre opfatter det bare som hvalpefedt. Så det gælder om at være ærlig over for sig selv.

Gode råd:

• Følg de officielle 8 kostråd – Spis 6 stykker frugt og grønt om dagen, spis fisk flere gange om ugen. Spis kartofler, ris, pasta og brød og mindst 40-60 gram fuldkorn hver dag for børn og mindst 75 gram for voksne, spar på sukker og animalsk fedt. Sluk tørsten i vand. Spis varieret og bevar normalvægten. Sørg for, at barnet er fysisk aktivt mindst 1 time om dagen. Som voksen bør man være fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen.

• Se på, hvad du selv gør som forælder, for du er barnets rollemodel.

• Vær bevidst om, hvad du giver dit barn at spise og drikke og sørg for at det gælder hele familien.

• Vær også en rollemodel, når det gælder motion.

 
 
Find information om: sundhed helse guide guiden
(Hovedkategori: Kost og ernæring)