Konditionstræning

 
28-02-2011
Konditionstræning

Når din krop skal bruge energi under træning kan den fremskaffe denne energi på to måder. Den kan danne energien uden ilt eller med ilt. Er det uden ilt kaldes det for anaerobt arbejde og er der ilt til stede er det aerobt arbejde.

Hvis du skal forbedre din kondition skal du træne dit aerobe system. Dit kondital er den måde man måler hvor godt dit aerobe system er. Jo højere kondital, jo bedre kondition og jo bedre er dit aerobe system.

Efter en periode med aerob træning vil du opleve, at du kan arbejde længere og hårdere uden at blive træt. Dit kondital er blevet større, fordi din krop er blevet bedre til at udnytte den ilt, som du indånder. Man siger også, at hele hjerte-kredsløbsfunktionen er blevet styrket.

Mere præcist er din hjertemuskel blevet stærkere. Det vil sige at dit hjerte kan pumpe mere ilt rundt i kroppen pr hjerteslag. Et godt tegn på dette er at din hvilepuls falder. Ud over effekten på hjertet er blodets evne til at transportere ilt ud til dine muskler blevet bedre ligesom dine muskler blevet bedre til at "trække" ilt ud af blodet og ind i musklerne, hvor ilten jo skal bruges til at danne energien.

For at træne det aerobe energisystem skal du træne med relativ høj intensitet over en periode på omkring 20 minutter. Hvis du træner meget intensivt behøver du ikke træne så længe, idet træningen bliver mere effektiv og du kan i faktisk nøjes med 5-10 minutter ved meget høj intensitet, hvor din puls er højest 5-10 slag fra din makspuls.

I takt med at din aerobe form bliver bedre er du nødt til at øge træningsintensiteten for at du fortsat kan blive ved med at forbedre dit kondital. Er du utrænet kan du opnå store forbedringer i dit kondital med udholdenhedstræning 2-3 gange om ugen ved moderat intensitet (60-70 % af maxpulsen).

Der findes et utal af forskellige aerobe træningsformer, der kan forbedre dit kondital. Nogle af de mest effektive er løb, cykling, svømning og roning. Altså de såkaldte udholdenhedsidrætter. Det er derfor ingen tilfældighed, at de bedste kondital ses hos udøvere, der deltager i disse idrætter.

Effektive motionsformer til forbedring af din kondition:

* Løb
* Cykling
* Svømning
* Roning, kajak, kano
* Triatlon
* Langrend

Uanset hvilken form for aerob træning du dyrker, giver det ikke bonus, hvis du ikke træner regelmæssigt. Tre til fire moderate træningspas om ugen er bedre end et enkelt meget hårdt træningspas.

 
 
Find information om: guide helse guiden sundhed
(Hovedkategori: Motion)