Sundt og effektivt vægttab

 
08-10-2011
Slankeråd

Der er stadig intet bevis for at problemer med vægten er noget man er født med, og det er en god nyhed for dig, for det betyder at du ikke behøver at give dinearveanlæg skylden for at du vejer for meget. Du kan kan selv tage ansvar for din vægt. Vægtproblemer går i arv, men der er sandsynligvis de dårlige madvaner der går i arv. Det betyder hvis man får bedre madvaner, så kan man ændre på sin vægt. Hvis man tager på, så skyldes det i bund og grund, at man indtager mere energi (kalorier eller joule), end man forbrænder. Appetit-reguleringen sørger normalt for, at man ikke spiser mere energi, end man har brug for, men til tider virker denne naturlige regulering ikke optimalt. Det gælder især, hvis maden er meget kalorieholdig, hvilket karakteriserer mad der er fuld af sukker eller fedt.

Videnskaber mener i dag at vide at overvægt primært skyldes:

For højt fedtindhold i kosten

For få af de fiberrige madvarer, som grove grønsager, frugt og fuldkorn

For mange sukkerholdige drikkevarer

Et uhensigtsmæssigt måltidsmønster med få store måltider

For store portioner

For stort alkoholforbrug

Mangel på fysisk aktivitet.

For at få et sundt og effektivt vægttab, så skal man.

Holde sig langt væk fra hurtige smarte slankekure. De giver ikke sundere kostvaner, ofte tværtimod. Langt de fleste genvinder overvægten efter en af de typer slankekure, og ofte tager de faktisk lidt ekstra på.

Kun med en generel omlægning af kostvanerne kan man sikre, at vægttabet bevares på længere sigt.

Det er en god vane at spise mange små måltider, der nedsætter energi-indtagelsen, fordi man bliver mere mæt.

Nedsæt portionsstørrelserne. Selv en sund og fedtfattig kost feder, hvis du spiser for meget af den.

Det er ofte de fede mejeriprodukter, kød- og pålægsprodukter, kager og slik, samt fedtstof på brød og i madlavning, der er skyld i, at man får for meget fedt. I stedet bør man spise flere fiberrige kulhydratkilder. Der er kulhydrater i frugt og grønt, grove fuldkornsprodukter i form af rugbrød, havregryn, brune ris og fuldkornspasta.

Det er vigtigt også at begrænse indtaget af sukker. Det gælder især sodavand og saftevand, da noget tyder på at flydende kulhydrater har det med ikke at blive forbrændt lige så godt som faste. Men også kager og slik skal man holde sig fra.

Protein, særligt fra dyreriget, mætter bedre end både fedt og kulhydrat, og en kost med et højt proteinindhold mætter derfor optimalt og gør det nemmere at holde vægten nede. Det er vigtigt, at man fortrinsvis vælger magre varianter for at begrænse kalorieindtaget. Det kan man opnå ved at spise flere skaldyr, fisk, mere magert fjerkræ og flere magre mejeriprodukter.

Den bedste måde at holde vægten nede er at omlægge sine kostvaner og fortsat spise sig mæt uden at få for mange kalorier. Hvis man ændrer sin kost, således, at hovedbestanddelen kommer fra grove kulhydrater og proteiner vil det hyppigt resultere i et vægttab. Man vil nemlig på grund af større mæthedsfølelse.

 
 
Find information om: guiden sundhed helse guide
(Hovedkategori: Kost og ernæring)